top of page

Vad är Schematerapi?

I schematerapi knyts tidigare händelser och livserfarenheter ihop med upplevelser i nutid. Man kan säga att vi skapar en känslomässig brygga mellan nutid och dåtid som hjälper dig att bättre förstå – och hantera – situationer där du exempelvis blir arg, känner dig misslyckad, sårbar eller tom och likgiltig.
I schematerapi utgår vi från att alla människor har likartade känslomässiga behov. I korthet skulle man kunna uttrycka det som att vi behöver trygghet, möjlighet att vara självständiga individer och samtidigt få rimliga gränser. Vi har behov av att uttrycka oss fritt och att ha ömsesidiga nära relationer. När dessa känslomässiga behov inte blivit tillfredsställda under uppväxten skapas känslomässiga sår som gör att vissa problem återkommer i våra liv – de blir livsteman.

 

Schema = livsteman

Schema är namnet på de livsteman som återkommer om och om igen och som upplevs som en grund i ens personlighet och sitt sätt att relatera till andra.

Exempel på livsteman är övergivenhet, värdelöshet, skam eller perfektionism. Scheman kan yttra sig genom att du fastnar i destruktiva förhållanden, eller inte kan stanna kvar i relationer som varar över tid, ofta blir svartsjuk eller ständigt är rädd för att bli avvisad och övergiven av vänner och partners. Det kan leda till att du ofta faller in i gamla negativa mönster som du inte lyckas bryta, har svårt att kontrollera känslor och impulser, känner dig tom och likgiltig. Det kan också vara att du har höga krav på dig själv att lyckas och duga inför andra, ett omättligt bekräftelsebehov, eller konstanta skam och skuldkänslor och självförebråelser. I schematerapi undersöker vi vilka teman/scheman som kan vara aktuella i ditt fall och vi arbetar sedan med verktyg för att du bättre ska kunna hantera de utmaningar du ställs inför.


För vem passar schematerapi?
Om du växlar snabbt i humöret, känner dig tom inombords, eller ofta får levande minnesbilder av
jobbiga situationer tidigare i livet så kan schematerapi vara till hjälp. Likaså om du märkt att vissa
situationer, som tillexempel separationer eller misslyckanden, ”triggar” dig på ett sätt som rör upp
starka känslor som du har svårt att hantera. När vi får återkommande problem i våra nära relationer
beror det ofta på erfarenheter vi haft tidigare i livet.

bottom of page